Bæredygtig sundhed
Kostfilosofier
slider2
Tro, spirituallitet og helbred
Den kompetente patient
aktive
Nye strømninger på sundhedsområdet
Forskningsforståelse
slider4
Forskning i alternativ behandling
Placebo og evidens
slider3
Forskning i patienterfaringer
Sundhedsparadigmer

Foredrag

Placebo – snyd eller mirakelmedicin?

Under 2. verdenskrig løb en narkoselæge tør for morfin på et feltsygehus i Italien. Han blev nødt til at operere en patient akut og i desperation gav han patienten en indsprøjtning med saltvand og forsikrede ham om, at smerten snart ville forsvinde. Til hans forbløffelse reagerede patienten, som hvis han havde fået morfin.
Op til midten af 1800-tallet blev menneskets indbildningskraft anset for at være en gavnlig og vigtig egenskab, der kunne bidrage positivt til helbredelse og lindring af sygdomme. Men de sidste 150 år har man indenfor sundhedsvidenskaben primært anset placebo som et lidt besværligt restprodukt – den virkning, der ikke skyldes den rigtige behandling, og som skal sorteres fra.
De senere år er der dog opstået en fornyet respekt for placeboens betydning. Forskning har vist, at patienters positive forventninger om en behandlings effekt har stor betydning – i nogle tilfælde større betydning end selve behandlingen. Undersøgelser har også vist, at halvdelen af amerikanske og tyske læger jævnligt udskriver placebo til deres patienter.
Hvor kraftfuld er placeboens virkning? Kan tro virkelig flytte bjerge? Hvad siger forskningen om spontane og mirakuløse helbredelser? Hvad siger de nyeste teorier om menneskets egne helbredende ressourcer og giver det i det hele taget mening at skelne mellem rigtig og forkert virkning, når bare der er en virkning?

Lægevidenskabens store bommerter

Lægevidenskaben har gennemgået en fantastisk udvikling i løbet af de sidste 500 år og er i dag en højt specialiseret videnskab. Men udviklingen har ikke været gratis for patienterne, som måtte lægge krop til lægernes fejldiagnoser.  En række kolossale bommerter har fundet sted undervejs – bommerter, som man måske burde have lært mere af, end man gjorde.
Til foredraget vil vi blandt andet blive klogere på det hvide snits udvikling fra mirakelbehandling til katastrofal operation, på åreladningens ofre og på, hvorfor tobak engang blev anskuet som et sundhedsfremmende middel.

Kaos i kosten

Aldrig før har der eksisteret så mange forskellige teorier om den optimale kost for mennesker.
Boghandlernes hylder bugner af opskrifter på et langt, godt, sundt, energifyldt, slankt, sygdomsfrit liv. Det mærkelige er, at teorierne er højst forskellige og nogle gange decideret modsatrettede – vi opfordres til at følge alt fra vegansk kost og raw food til paleo, skillekost og kost efter blodtype.
Hvad er op og ned i kostdebatten, og hvordan er de forskellige kostretninger opstået? Hvorfor er ernæringseksperterne ikke enige om, hvad der er den optimale kost?
Foredraget stiller skarpt på de kostretninger, der har præget den moderne verdens mennesker i søgen efter sundhed, vægttab og et langt liv.

Er der mere mellem himmel og jord? – eller bare mellem vores ører?

Mange mennesker i dagens Danmark fortæller om overnaturlige oplevelser. Fænomener som clairvoyance, nærdøds-oplevelser, telepati og reinkarnation har gennem de sidste 150 år været kilde til såvel mystik-dyrkelse som videnskabelig debat og folkelig underholdning.
En række overnaturlige oplevelser kan forklares enten som snyd, indbildning eller tilfælde. Men der er også overnaturlige forhold, vi ikke umiddelbart kan forklare.
Spørgsmålet er imidlertid, hvor overnaturlige disse fænomener egentlig er? Forskning har vist, at menneskets hjerne har et fantastisk potentiale, der rækker langt ud over, hvad vi til daglig benytter os af. Så kan overnaturlige oplevelser virkelig være overnaturlige, eller er det vores hjerne, der er det virkelige mysterium? Og hvad med nyere forskning, der peger på, at mennesket kan reagere på en påvirkning, før den finder sted?

Alternativ behandling – fortidens vrøvl eller fremtidens håb?

Flere og flere danskere søger i disse år helbredsmæssig hjælp udenfor det konventionelle sundhedssystem. Enten ved at opsøge alternative behandlere eller ved på egen hånd at finde råd i forskellige naturbaserede, holistiske eller spirituelle behandlingsfilosofier. Nogen mener, at alternativ behandling er et ubrugeligt levn fra fortiden, andre at det er en nødvendig del af fremtidens medicin.
Men hvad er op og ned i hele det alternative sundhedssystem? Virker akupunktur? Gør zoneterapi og healing? Og kan det være farligt? Hvorfor stiger forbruget af alternativ behandling, og hvorfor er der så mange danskere, der har positive erfaringer med alternativ behandling, når forskningen bliver ved med at vende tommelfingeren nedad?

Lasseskovgaard - Carinavænget 13 - 3460 Birkerød - Tel.: 28785104 - mail@lasseskovgaard.dk
Designet af Standoutmedia