4
Fællessangens velsignelser
3
Sang og signalstoffer
2
Hjernens musikalske kringelkroge
1
Terapeutiske toner

Foredrag

Foredragene egner sig til alle målgrupper og er afholdt i bl.a. virksomheder, i foreninger, på højskoler, i kirker, på uddannelsesinstitutioner samt i private sammenhænge. Se referencer her. 

Højskolesangbogen – kultur eller krænkelse?

Det er sundt for et samfund at synge. Fællessang gavner os mennesker både fysisk, psykisk og kognitivt. Og fællessang bygger bro mellem mennesker og på tværs af samfundsgrupper og overbevisninger.

Siden den første udgave af Højskolesangbogen udkom i 1894, har den været danskernes foretrukne sangbog. Ingen andre lande har en lignende samling af sange, der afspejler landets historie og kultur. Men er der i virkeligheden tale om en gang forældet bragesnak, der ignorerer de aktuelle samfundsforhold? Er Højskolesangbogen en gammel, sur Morten Korch?

Lasse Skovgaard er involveret i arbejdet med at skrive nye sange til den kommende udgave af Højskolesangbogen, der udkommer i 2020. I foredraget fortæller han om dette arbejde og om nogle af de diskussioner,, der har fulgt med. Undervejs synger vi fra den nuværende udgave af Højskolesangbogen samt eksempler på nye sange, der måske kommer med i den kommende udgave.

Derfor er det sundt at synge!

Sang, og særligt fællessang, har alle dage været en del af menneskers kultur. Sang er koblet til glæde og til sorg, til velkomst og til afsked, til livets begyndelse og til livets afslutning. Og sang er for mange mennesker en meningsfuld og hyggelig aktivitet i fællesskab med andre. Men hvad siger videnskaben om det at synge? Er det godt for os? Kan man sige, at det ligefrem er sundt at synge? Ja, det er faktisk videnskabeligt bevist. Foredraget vil præsentere forskning om sangens – og fællessangens – sundhedsskabende effekter.

Undervejs synger vi i fællesskab en række eksempler. Og går hjem sundere, end da vi kom!

Glæden ved fællessang

Det er skønt at synge sammen! Og mennesker har alle dage sunget sammen – på marken, rundt om bålet, til faster Odas fødselsdag, i kirken, på højskolen, til landskampen, i koret. Og hver form for fællessang har sin egen værdi. Vi kan få noget særligt ud af at synge i kor, som er forskelligt fra det, vi får ud af at synge sammen rundt om et lejrbål. Og når vi synger ”Det er så yndigt” til et bryllup giver det os en anden fællessangs-oplevelse end når vi synger nationalsangen i Parken.

Foredraget tager tilhørerne med på en tur gennem fællessang i alle dets former. Vi agerer i fællesskab kor, højskoleforsamling, spejderlejr, familiefest, tilskuere i Parken m.m.. Og vi diskuterer, hvorfor fællessang rører os så meget – uanset hvordan vi synger sammen.

Sådan leger musik med din hjerne

Musik har en særlig evne til at påvirke os. Den kan løfte os i glæde, den kan give os kuldegysninger langt ned ad nakken, og den kan få tårerne til at trille. Det handler ikke mindst om, at den leger med vores hjerne. Komponister kan bruge en række virkemidler, der gør, at musikken medfører særlige følelser og sindsstemninger hos os, når vi hører eller synger musik. Forskellige rytmer, harmonier og tonerækker påvirker forskellige centre i hjernen og manipulerer med os på det groveste. Og ofte til vores store glæde!

I foredraget hører vi om, hvordan virkemidler i musikken får den til at påvirke os på forskellige måder. Vi hører og synger eksempler undervejs og dykker ned i hjernens musikalske kringelkroge.

Lasse Skovgaard holder foredrag på Grundtvigs Højskole om sang og sundhed


Lasseskovgaard - Tel.: 28785104 - mail@lasseskovgaard.dk
Designet af Standoutmedia