Foredrag
Foredragene egner sig til alle målgrupper og er afholdt i bl.a. virksomheder, i foreninger, på højskoler, i kirker, på uddannelsesinstitutioner samt i private sammenhænge. Se referencer her.
Skønt og skævt i Højskolesangbogen
I november 2020 udkom den nye højskolesangbog. 150 nye sange er kommet med – både nye klassikere, som vi vil elske at synge de næste 15 år, og nye typer af sange, som vi skal vænne os til!
I foredraget kommer vi hele vejen rundt om den nyeste udgave af højskolesangbogen. Vi synger eksempler på sange, der er kommet med, og på sange, der har fået lov til at blive. Og vi mindes nogle af de sange, der ikke klarede skærene og er røget ud af den blå bog. Og så diskuterer vi, om højskolesangbogen i sin 19. udgave stadig er sangbogen over alle sangbøger!
Lasse Skovgaard har arbejdet med højskolesangbogen de sidste 15 år og har som komponist været involveret i arbejdet med at skrive nye fællessange til den 19. udgave. Han har to sange med i denne udgave af Højskolesangbogen.
Derfor er det sundt at synge!
Fællessangen trives i disse år. Vi synger faktisk på livet løs – på tværs af køn, alder og overbevisninger. Vi synger først og fremmes, fordi vi har lyst. Og fordi vi ikke kan lade være! Men hvad siger videnskaben om det at synge? Er det godt for os? Kan man sige, at det ligefrem er sundt at synge? Ja, det er faktisk videnskabeligt bevist!
Foredraget præsenterer på en underholdende måde forskning om sangens – og fællessangens – sundhedsskabende effekter. Undervejs synger vi i fællesskab en række eksempler. Og går hjem sundere, end da vi kom.
Sådan leger musik med din hjerne!
Vi har altid vidst, at musik har en særlig evne til at påvirke os – nu ved vi også hvorfor og hvordan! Ny forskning viser, hvordan toner, rytmer og harmonier i forskellige sammensætninger påvirker forskellige centre i hjernen.
Når vi synger sammen, bliver vi i ekstraordinær høj grad påvirket af musikken. Vi kan blive løftet i stor glæde, vi kan få kuldegysninger langt ned ad nakken, og tårerne kan pludselig trille ned ad vores kinder, når vi stemmer i en sang. I foredraget hører vi om, hvordan hvilke virkemidler der får musikken til at påvirke os så kraftigt. Vi hører og synger eksempler undervejs og dykker ned i hjernens musikalske krinkelkroge.
Foredrag til årstiderne
Jeg afholder fællessangs-foredrag med udgangspunkt i de enkelte årstider, morgen- eller aftensange samt kirkelige højtider, fx ’Fællessang giver julefred’, ’Lykke og lyse nætter – magien i de danske sommersange’ og ’Husk at synge før du sover – om glæden ved aftensang’.
I foredragene fortælles om sangene, om digternes og komponisternes baggrund og vi dykker ned i det valgte tema fra en både historisk og nutidig vinkel. Og vi synger naturligvis en lang række sange i fællesskab.
Så syng da Danmark – fra lejrbål til fodboldskrål
Fællessangen har vind i sejlene i disse år. Vi synger på livet løs – i kor, rundt om bålet, til faster Odas fødselsdag, i kirken, til landskampen, på højskolen og i mange andre sammenhænge. Vi er så glade for at synge sammen, at vi gør det til maraton-arrangementer, hvor vi synger fra morgen til aften!
Mennesker har alle dage sunget sammen – med forskellige mål for øje. For at få arbejdet i marken til at glide nemmere, for at hylde en guddom, for at styrke nationalfølelsen, for at dyrke et fællesskab. Og fordi vi simpelthen ikke kan lade være!
I foredraget hører vi om de forskellige typer af fællessang, og sammen agerer vi kor, højskoleforsamling, spejderlejr, familiefest og tilskuere til en landskamp. Og vi får rørt både sang- og lattermuskler!
Hvorfor synger vi fællessang?
Det er sundt for et samfund at synge. Fællessang gavner os mennesker både fysisk, psykisk og socialt. Og fællessang bygger bro mellem mennesker og på tværs af samfundsgrupper og overbevisninger. I fredstid og i krisetid.
Siden midten af 1800-tallet har vi i Danmark sunget fællessang. I mange år primært som led i en national identitetsdannelse, men sidenhen også for at styrke den fælles modstand under besættelsen, fredsbudskabet under ungdomsoprøret eller håbet under corona-krisen.
Og så synger vi sammen til hverdag. Om morgenen, om aftenen, til festen, rundt om lejrbålet, i kor og i kirken. Til glæde og til trøst. Fordi vi har lyst til det, og fordi vi ikke kan lade være.
Men hvad er det, fællessang kan? Hvorfor får vi brug for at synge sammen, når noget skal fejres, når noget skal styrkes, eller når vi er i krise?
I foredraget hører vi om fællessangens historie og udbredelse i Danmark. Vi synger sammen og får en rundtur i fællessangen som mirakelmiddel!